Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

1οςΜαθητικός/φοιτητικόςδιαγωνισμόςσκίτσου με θέμα «Ο πλανήτης του άλλου πλανήτης όλων μας» Οκτώβριος 2016 – 31 Ιανουαρίου 2017


Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού
Ο διαγωνισμός σκίτσου απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας και φοιτητές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδρύματα στην Ελλάδα και στη διασπορά. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης (Πανεπιστήμιο Πατρών) καιτηνEducartoon (http://www.educartoon.gr/) σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και τη διασπορά στο πλαίσιοτης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας 2016 με τίτλο «Ζώντας μαζί σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες: Σεβασμός, διάλογος, αλληλεπίδραση».
Την επιστημονική επίβλεψη του διαγωνισμού την έχει το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου(ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών) ενώ την οργανωτική η EDUCARTOON. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές/φοιτητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά με τη «γλώσσα» του σκίτσου, να γίνουν δημιουργοί και να αναστοχαστούν στην κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης απέναντι στη διαφορετικότητα των ατόμων στις σύγχρονες πλουραλιστικές κοινωνίες.
Οι μαθητές/φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία:
·         Να αντιληφθούν ότι η σύγχρονη πραγματικότητα προκύπτει από τη διαρκή ανάμιξη και αλληλοσυσχέτιση με τους άλλους, τους ξένους λόγω πολέμων, διακρίσεων/διώξεων, οικονομικής ανέχειας, οικολογικών καταστροφών, ή ακόμη λόγω κινητικότητας, ευκαιριών εργασίας, σπουδών κτλ.
·         Να κατανοήσουν ότι ένα άτομο ανά πάσα στιγμή στη ζωή του (ακόμη και χωρίς να το επιλέξει) μπορεί να είναι ξένος ή μετανάστης ή ο μη πολίτης (δηλαδή ο διακριτός/εξωτικός άλλος)και ταυτόχρονα να είναι ο γείτονας ή συνεργάτης ή ανταγωνιστής (δηλαδή ο οικείος άλλος)
·         Να οριοθετήσουν τις νέες και πολλαπλές κοινωνικές, φυλετικές, κτλ.  ανισότητες που προκύπτουν.
·         Να απεικονίσουν την παρουσία του περιθωριοποιημένου άλλου/ξένου στην καθημερινότητά μας.
·         να συζητήσουντην ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ των διαφορετικών κοινωνιών λόγω της παγκοσμιοποίησης όπου τα προβλήματα των άλλων μπορούν να γίνουν και δικά μας και να δώσουν θετική προοπτική σε έναν κόσμο ανοιχτό στη διαφορετικότητα.
Οι συμμετέχοντες θαδημιουργήσουν έργα ατομικά ή ομαδικά (σκίτσα, γελοιογραφίες), τα οποία θα αξιολογηθούν και θα εκτεθούν σε (ηλεκτρονική) έκθεση.Αναλυτικές πληροφορίες για το διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής υπάρχουν στο site της EDUCARTOON (http://www.educartoon.gr/) και του Διαπολιτισμικού Φόρουμ (http://intercultural.upatras.gr/). Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου/Πανεπιστημιακού Τμήματος, μια τάξη ενός σχολείου, μια ομάδα μαθητών/φοιτητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου ή μεμονωμένοι μαθητές/φοιτητές.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής/φοιτητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί/ακαδημαϊκοί του εκπαιδευτικού οργανισμού.

Η έναρξη του διαγωνισμού είναι η 7ηΟκτωβρίου 2016 και η λήξη της προθεσμίας υποβολής έργων είναι η 31η Ιανουαρίου 2017. Στις7 Οκτωβρίου 2016 θα υλοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης/επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Διαπολιτισμικού Φόρουμ στην Πάτρα με δυνατότητα βιντεοσκόπησης και ηλεκτρονικής διάθεσης του επιμορφωτικού υλικούστους ενδιαφερόμενους.

Τα έργα θα υποβληθούν έως την καταληκτική ημερομηνία μέσω της σχολικής/πανεπιστημιακής μονάδας ηλεκτρονικά στο info@educartoon.gr είτεταχυδρομικά στην ακόλουθη διεύθυνση:

EDUCARTOON, Τ.Θ. 457, ΕΛΤΑ ΑΛΙΜΟΥ 2, 174 02

Τα έργα θα αξιολογηθούν από Κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από ειδικούς ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 και οι καλύτερες μαθητικές εργασίες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση σε χρόνο και σε τόπο που θα ανακοινωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή. Οι σχολικές/πανεπιστημιακές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα συμπληρώσουν απαραίτητα τη αίτηση συμμετοχής, την οποία θα συμπεριλάβουν στο φάκελο αποστολής των έργων.Απαραίτητη προϋπόθεση του διαγωνισμού είναι η καταγραφή των ονοματεπωνύμων των μαθητών /φοιτητών και η ονομασία του εκπαιδευτικού οργανισμού πίσω από κάθε έργο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων: Κάθε μαθητής ή ομάδα μαθητών μπορεί να υποβάλει μέχρι δυο έργα.  Το μέγεθος των έργων πρέπει να είναι από 210 Χ 297 mm (Α4) έως 297 Χ 420 mm(Α3). Κάθε τεχνική είναι δεκτή (σχεδιασμός με ηλεκτρονικά μέσα, κόμικς, κ.τ.λ.).  Τα έργα πρέπει να υποβληθούν χωρίς πλαίσιο ή κορνίζα.

ΗΕπιτροπή Αξιολόγησης των έργων, η οποία θα οριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή, θα συνεδριάσει το Φεβρουάριο του 2017 για την επιλογή των έργων. 
       Θα δοθούν βραβεία στα τρία πρώτα επιλεγέντα έργα και δεκαεπτά τιμητικοί έπαινοι ανά κατηγορία (φοιτητική, μαθητική).
       Οι βραβευθέντες θα προσκληθούν στην Τελετή Βράβευσης.
       Τα επιλεγμένα από την Επιτροπή έργα θα παρουσιαστούν σε έκθεση, καθώς και σταsite της EDUCARTOONwww.educartoon.gr και του Διαπολιτισμικού Φόρουμ http://intercultural.upatras.gr/από όπου θα είναι δυνατόν να αναπαραχθούν, σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά ή με άλλο τρόπο, για λόγους προβολής της έκθεσης.
       Οι οργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ζημίες που τυχόν προκληθούν κατά την αποστολή των έργων.
       Η υπογραφή και υποβολή της συμπληρωμένης αίτησης συμμετοχής δηλώνει την πλήρη αποδοχή των όρων του διαγωνισμού.
       Βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν οι εκπαιδευτικές μονάδες, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και φυσικά οι μαθητές.
       Το όνομα και το σχολείο/οργανισμός των διαγωνιζόμενων να αναφέρεται υποχρεωτικά στο πίσω μέρος του έργου.


Ευγενία Αρβανίτη
Επίκουρη καθηγήτρια
ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών
Νικόλαος Νίκας
Εκδότης, Υπεύθυνος Σχεδιασμού τηςEducartoon

Υπεύθυνη Επιστημονικής Επιτροπής
Υπεύθυνος Οργανωτικής Επιτροπής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου