Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα -Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις του Μουσείου! Αξίζει να το επισκεφτείτε με τους μαθητές και τις μαθητριές σας!



Tο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συστάθηκε το 1999 από το σωματείο "Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα" το κοινωφελές Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. και εποπτεύεται από τα Υπουργεία (α) Πολιτισμού και Τουρισμού (Π.Δ. 14.1.1999, ΦΕΚ Β'36/26.1.1999), (β) Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με το καταστατικό του, οι σκοποί του Ιδρύματος είναι αφενός η διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ιδιαίτερα του Μακεδονικού Αγώνα, αφετέρου η επιστημονική μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας. Για την προώθηση αυτών των σκοπών το Ίδρυμα λειτουργεί με δύο βραχίονες: α. τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, που συγκεντρώνει, διασώζει και εκθέτει κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικά αρχεία σχετικά με το Μακεδονικό Αγώνα, β.το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.), που έχει ως σκοπό την επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στηρίζονται στη βασική αντίληψη ότι το μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός όχι μόνο προβάλλεται, αλλά και συν-δημιουργείται. Περισσότερα:http://www.imma.edu.gr/imma/education/index.html 


Το Μουσείο σήμερα μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Χασιώτη και της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας δέχτηκε για ενημέρωσε Σχολικούς Συμβούλους Κεντρικής Μακεδονίας για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Επίσης έγινε παρουσίαση από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας κ.Μόσχο Μορφακίδη της ιστοσελίδας του Κέντρου Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) της Γρανάδας με εστίαση στην έρευνα και το υλικό/βάση δεδομένων που είναι αναρτημένο και αφορά στο ελληνικό θέατρο σκιών και ειδικότερα τον Καραγκιόζη. http://www.centrodeestudiosbnch.com/gr/teatro
Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε με την εξαιρετική ξενάγηση του Διευθυντή του Μουσείου κ, Βασίλειου Νικόλτσου στους χώρους του Μουσείου. 

H ξενάγηση έγινε στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι. Και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής:Αίθουσα Α΄: Αγώνες για την ΕλευθερίαΤα ελληνικά επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία κατά τον 19ο αιώναΑίθουσα Β΄: Η Μακεδονική κοινωνία Η κοινωνία της Μακεδονίας στα τέλη του 19ου αιώναΑίθουσα Γ΄: Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη Αναπαράσταση του γραφείου του Γενικού ΠροξένουΑίθουσα Δ΄: Χαρακτηριστικά του Αγώνα Η στελέχωση των ελληνικών ανταρτικών σωμάτωνΑίθουσα Ε΄: Ο Αγώνας στις πόλεις και τα χωριά Η διαμόρφωση του ελληνικού αγώνα στην ύπαιθρο και στις πόλεις και ο ρόλος του κλήρουΑίθουσα Στ΄: Το τέλος του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι οδηγούν στην ένωση της Μακεδονίας με την ΕλλάδαΑίθουσα Ζ΄: Μετά τον Μακεδονικό Αγώνα Η εξέλιξη της Μακεδονίας μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων Φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις Προβάλλεται η ταινία «Ο Μακεδονικός Αγώνας» στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα Υλοποιείται η εκπαιδευτική οπτικοακουστική παραγωγή «Πορεία στη Μακεδονία με τον Παύλο Μελά» Στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων: Τέλος στο υπόγειο παρουσιάζονται τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα.   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές//τριες! 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου