Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΣΧΟΛΕΙΟ
Η δικαιοσύνη είναι ζητούμενο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η διαφοροποιημένη διδασκαλία που απορρέει από την αντίληψη της εκπαίδευσης ως κοινωνικής λειτουργίας και αντιλαμβάνεται τους μαθητές ως ολοκληρωμένα ανθρώπινα κοινωνικά υποκείμενα με τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Αναγνωρίζοντας  ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στις ατομικές προτιμήσεις, τις έξεις και τους προσανατολισμούς των μαθητών απέναντι στη μάθηση και τη μελέτη, μπορεί να δώσει απάντηση στο αίτημα για ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση. Ακολουθεί τις επιστημολογικές επιλογές της Κριτικής Παιδαγωγικής που προωθεί  την ισότητα, τη χειραφέτηση και την κοινωνική δικαιοσύνη στο σχολείο και τη δημόσια ζωή.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΤΕΧΝΗ
Ενδιαφέρον θέμα!  Μπορεί κανείς να ασχοληθεί και με τα παιδιά με αφορμή την αυριανή παγκόσμια μέρα που είναι αφιερωμένη στη δικαιοσύνη.

Στο άκουσμα της λέξης, στο μυαλό μου έρχεται το μελωποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη από το Μίκη Θεωδοράκη "Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ" και το "And justice for all" των metallica. Στο δικό σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου